7 handige tips voor het kiezen van het juiste softwarepakket voor de startende zelfstandige thuisverpleegkundige - 14/5/2024

Start je met een zelfstandige praktijk in de thuisverpleging? Dan is het essentieel om al je prestaties nauwkeurig te registreren. Dit is niet alleen belangrijk voor het bijhouden en opvolgen van je (elektronische) verpleegdossiers maar ook voor de facturatie aan de mutualiteiten zodat je correct betaald wordt voor je werk. Gelukkig is er software die je hierbij helpt en nog veel meer doet dan dat. Hier zijn 7 tips om het juiste softwarepakket thuisverpleegkundige te kiezen.

1/ Doe even wat onderzoek op het internet.
Bekijk de website van de diverse aanbieders van een dergelijke software. Zoek naar hun app in de App Store of in Google Play. Controleer hoeveel ervaring ze hebben en of het bedrijf betrouwbaar is. Let ook op de uitstraling van het bedrijf: is het een familiaal bedrijf of een groot bedrijf en vraag je af wat het beste bij jou past.

2/ Controleer de aangeboden functionaliteiten.
Zorg ervoor dat de software voldoet aan de specifieke behoeften van een thuisverpleegkundige. Denk hierbij aan functies zoals het verpleegdossier, je planning, de facturering en communicatie. Het is evident dat een pakket waarin alles geïntegreerd is de voorkeur krijgt. 

3/ Is de software voldoende gebruiksvriendelijk?
Kies voor software die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is. Dit zal je helpen om efficiënter te werken en tijd te besparen. Let bijvoorbeeld op het gebruik van symbolen en kleuren die het navigeren in de software vereenvoudigen. Of check hoe vlot je een planning kan ingeven: sommige softwarepakketten verplichten je om telkens de patiënt op te roepen waardoor je veel kostbare tijd verliest.   

4/ Is de software veilig en voldoet het aan alle wettelijke vereisten?
Controleer of de software voldoet aan alle wettelijke vereisten, zoals gegevensbescherming en privacyregels (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Weet ook dat de betere softwarepakketten via de cloud werken waarbij de gegevens niet meer op jouw pc opgeslagen worden maar op een sterk beveiligde server. Zo ben je altijd zeker dat jouw verpleegdossiers veilig zijn in geval van panne van je computer of tablet. Check ook of de software gehomologeerd is.

5/ Welke ondersteuning en training bieden ze aan?
Kies voor een softwareleverancier die goede klantenondersteuning biedt en je training geeft om je te helpen bij het gebruik van de software. Je kan hen hiervoor eens opbellen, … dan voel je meteen ook of het klikt.

6/ Past het binnen jouw budget?
Vergelijk de prijzen van de verschillende softwareoplossingen en bekijk het totale kostenplaatje: met of zonder BTW (!), eventuele opstartkosten, maandelijkse abonnementskosten, onderhoudskosten en kosten voor upgrades of aanpassingen. Vraag naar een heldere offerte op maat
. Ga voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.    

7/ Vraag eventueel een demo of proefperiode aan.
Je kan ook de software zelf testen voordat je een definitieve beslissing neemt. Vraag om een demo of bekijk of er een gratis proefperiode beschikbaar is. Het is ook nuttig om ervaringen en aanbevelingen van je collega’s of van andere zelfstandige thuisverpleegkundigen te raadplegen bij het maken van je keuze.  

Onthoud dat de keuze van software persoonlijk is en afhangt van je specifieke behoeften en voorkeuren.
Veel succes!

Team Care4Nurse